Kako podesiti ogledala (zrcala) na automobilu

Korištenje ogledala (zrcala) u automobilu neophodna je vještina koju morate imati u vožnji. Radi preglednosti za vrijeme vožnje jako je bitno da su ogledala pravilno podešena. Dvije su vrste ogledala koje prvenstveno koristitmo u vožnji: bočna ogledala i glavno ogledalo. Bočna ogledala nalaze se s obje strane automobila, odmah ispred prednjih prozora. Glavno ogledalo se nalazi pored vozača, pričvršćen na vjetrobransko staklo otprilike u razini vozačevih očiju.

Obavezno sjedite na mjesto vozača. Prije svega morate znati da ogledala na vozilima konveksna tj. da nam pružaju uspravnu i virtualnu sliku, odnosno širi pogled na promet.

Kako bi ste počeli sa namještanjem ogledala prvo je potrebno ispravno podesiti vozačevo sjedalo odnosno vaš način sjedenja. To smo objasniili u članku o Položaju tijekom vožnje.

Pomoću gumba pomičite elektronički podešena ogledala. Kako su tehnologije napredovale, fizička metoda kojom mijenjate kut zrcala dramatično se promijenila. U modernim automobilima mnogi su sustavi prebačeni na elektroničko kretanje.

  • Gumbi za to obično će se nalaziti s desne strane upravljača i na sebi će imati četiri strelice koje pokazuju smjer kretanja zrcala.
  • Obično će biti i lijeva / desna kontrolna sklopka za odabir zrcala za pomicanje.

Rukom podesite ručna zrcala. Na većini starijih automobila ogledala će se i dalje ručno podešavati. Način na koji ovo funkcionira obično je prilično jednostavan, jednostavno ćete gurnuti ogledalo u bilo koji položaj koji želite.

Podesite lijevo i desno ogledalo tako da možete vidjeti rub stražnjeg dijela vašeg automobila. Vodite računa da ogledalo nije podešeno da u odrazu vidite previše vašeg automobila. Ovo je jako bitno zbog mrtvog luta. 

  • Bez obzira koliko dobro podesili ogledala vodite računa o okretanju glave prilikom skretanja ili prilikom promjene trake.

Podesite ravninu ogledala pomicanjem gore-dolje. Neka vam orijentir bude horizont koji bi se trebao nalaziti u sredini zrcala. Cesta će tada izgledati ravna, a ne pod kutom, vraćajući se unatrag. 

  • Ovo je jedna postavka koja će se uvelike razlikovati ovisno o visini vozača, pa kad prvi put vozite automobil, uvijek to provjerite.

Kada postavljate unutrašnje ogledalo jako je bitan vaš položaj tijela prilikom vožnje. Položaj može uvelike utjecati na ono što vidite u ogledalu. 

Podesite ogledalo ma taj način da možete vidjeti cijeli stražnji prozor. To će značiti da imate maksimalan opseg vida koji će biti jednak s obje strane. 

  • Moći ćete vidjeti prilično unatrag
  • Ovo ogledalo najčešće koristite tijekom vožnje pa vam je cilj da ga možete brzo pogledati, dobiti sliku i osvrnuti se na cestu.

Uključite postavku noćnog pogleda kako biste izbjegli odsjaj. Kada noću koristite ovo ogledalo, automobili iza vas imat će upaljena svjetla, što znači da će najvjerojatnije biti odsjaja. Većina automobila ima postavku noćnog pogleda za ovo ogledalo koje možete uključiti. Obično možete pronaći gumb pričvršćen na zrcalo ispod ili sa njegove strane. 

  • Ova postavka jednostavno smanjuje odsjaj s kojim ćete se morati suočiti.
  • Uključivanje postavke tijekom dana neće imati velike razlike ako zaboravite na nju, ali zato što prigušuje svjetlost koja dolazi, pokušajte je sjetiti isključiti.

Preokrenite zrcalo naopako ako ste visoki više od 1,8 metara.Ovim se zrcalo postavlja tako da je donji rub za 1 cm (2,5 cm) – 2 inča (5,1 cm) viši nego što je to uobičajeno. To znači da je mrtva točka za posebno visokog vozača znatno manja.