Položaj tijekom vožnje

Vožnja s pravilno podešenim sjedalom učinit će vožnju ugodnijom i sigurnijom. Postoje različiti načini na koje možete prilagoditi svoje sjedalo, poput pomicanja prema ili od upravljača, promjene nagiba naslona i pomicanja naslona za glavu gore-dolje. Pobrinite se da pravilno sjedite na njemu. Ne zaboravite da uvijek vežete sigurnosni pojas!

Pomaknite sjedalo prema naprijed tako da su vam noge potpuno ispružene kad pritisnete papučicu za gas. Pomaknite sjedalo unatrag ako su vam noge previše savijene.  Koljena trebaju biti lagano savijena tijekom vožnje. Na taj način spriječit će te bol u koljenima.

Sjednite tako da između stražnjeg dijela koljena i sjedala postoji razmak od 2 prsta širok. Stavite 2 prsta između ruba sjedala i stražnje strane koljena. Ako ne možete smjestiti oba prsta u otvor, pomaknite sjedalo unatrag dok to ne uspijete

Podignite sjedalo dok vam kukovi ne budu u ravni s koljenima. Podignite sjedalo više ako ne možete jasno vidjeti vjetrobran ili prozore. Ne vozite kukovima niže od koljena.

  • Ako vaš automobil nema kontrolu za podešavanje visine sjedala, sjednite na jastuk kako biste kukovima pomogli u ravnini koljena. Pazite da niste previše povišeni ili ćete se morati sagnuti da biste pogledali vjetrobran ili prozore.

Podesite naslon tako da bude naslonjen pod kutom od oko 100 stupnjeva. Sjedenje pod ovim kutom smanjit će pritisak na donji dio leđa tako da vam bude ugodnije. Ako vam se ramena podignu sa naslona kada okrenete upravljač, vaše je sjedalo previše “zavaljeno”. Pomaknite naslon prema gore ako ste pognuti naprijed u vožnji. Kad je naslon za leđa u pravilnom položaju, lako biste mogli doći do volana, a laktovi bi trebali biti blago savijeni.

Pomaknite naslon za glavu tako da je stražnja strana glave centrirana u sredini. Ako je glava iznad naslona za glavu dok sjedite na svom sjedalu, pomaknite naslon za glavu prema gore. Ako je stražnji dio glave izložen ispod naslona za glavu, pomaknite naslon za glavu prema dolje. Idealno bi bilo da vam vrh glave bude u ravnini s vrhom naslona za glavu.

Podesite lumbalni oslonac tako da stane u krivulju donjeg dijela leđa. Lumbalni oslonac je podignut dio donjeg naslona. Prvo prilagodite visinu lumbalnog nosača tako da donji rub bude u ravnini s vašim strukom. Zatim prilagodite dubinu oslonca tako da u potpunosti ispunjava krivulju donjeg dijela leđa.

  • Ako vaše sjedalo nema lumbalni oslonac, smotajte ručnik i stavite ga u krivinu leđa dok vozite.
  • Također možete kupiti pričvrsni nosač od pjene koji ćete koristiti umjesto lumbalnog nosača ako ga vaše sjedalo nema.

Sjednite s tijelom natrag na svoje mjesto. Leđa trebate pritisnuti na naslon, a sa donjim dijelom leđa što je više moguće sjednite. Izbjegavajte vožnju savijenog tijela prema naprijed; ako ne možete doći do komandi ili upravljača, prilagodite svoje sjedalo, a ne tijelo.

Držite upravljač u položaju “9 i 3”. Zamislite da je volan naličje sata. Stavite lijevu ruku tamo gdje bi na satu bilo 9 sati. Postavite desnu ruku tamo gdje bi bilo 3 sata na satu. Održavanjem ovog hvatanja dobit ćete najveću kontrolu nad volanom.

  • Uvijek vozite s obje ruke na volanu. Vožnja jednom rukom uvija kralježnicu, što može dovesti do bolova u leđima.

Držite lijevu nogu na osloncu za noge kad je ne koristite. Ako vozite automobil sa ručnim mjenjačem, pomičite lijevu nogu samo kad koristite kvačilo. Ako vozite automatik, nikada ne biste smjeli odmaknuti lijevu nogu od oslonca za noge. Ako lijevu nogu držite ravno na naslonu za noge, pomoći ćete u leđima i zdjelici dok vozite.

Vežite sigurnosni pojas tako da remen ide preko vaše zdjeliceNe nosite remen koji vam se proteže preko krila preko trbuha. U slučaju nesreće, želite da se remen uhvati za zdjeličnu kost, a ne za želudac.