Sigurna i odgovorna vožnja

Sigurna i odgovorna vožnja je jako važna – kako za vas tako i za sve ostale sudionike u prometu. Donosimo vam neke korisne savjete o tome kako odgovorno i sigurno voziti i time izbjeći eventualne prometne nezgode.

Nikad ne pijte i vozite. Svi znaju da nakon pijenja ne bi trebali voziti, ali vrijedi ponoviti. Pijenje barem umanjuje vašu prosudbu i usporava vrijeme reakcije. U najgorem slučaju uzrokuje zamagljen vid i gubitak svijesti.

 • Vožnju u pijanom stanju možete lako izbjeći tako što ćete se dogovoriti da se odvezete kući s određenim vozačem, uzeti taksi, uzeti autobus ili dogovoriti noćenje u tuđoj kući. Vožnja pod pićem nikada nije vrijedna rizika.

Izbjegavajte da vas ometanju. Ometanje tijekom vožnje loša je ideja, jer ne možete cijelu pažnju usmjeriti na cestu, a vrijeme reakcije uslijed toga postaje sporije.

 • Izbjegavajte korištenje  mobitela tijekom vožnje – bilo da zovete, šaljete poruke ili radite nešto drugo – ozbiljno je štetno u smislu utjecaja na vašu pozornost na vožnju. Ako nemate hands free uređaj, a morate obaviti važan poziv  prvo zaustavite automobil pa tek onda telefonirajte.
 • Osim korištenja mobitela, ometanje se računa kao sve ono što vašu punu pozornost odvodi s ceste, bilo da se petljate po radiju, provjeravate, šminkate ili jedete hranu. Sve te stvari treba izbjegavati.
 • Također budite oprezni u vožnji s djecom i kućnim ljubimcima, jer mogu predstavljati potencijalnu smetnju. Pazite da su djeca sigurno vezana sigurnosnim pojasevima, a kućni ljubimci smješteni u nosaču kućnih ljubimaca.

Izbjegavajte pospanost. Pospanost za volanom gotovo je, ako ne i jednako opasna kao i vožnja dok ste pod utjecajem alkohola, posebno noću. Zapravo, pospani vozači imaju četiri puta veću vjerojatnost da sudjeluju u sudaru ili blizu sudara.

 • Potencijalnu pospanost za volanom možete izbjeći ako se uvijek dobro naspavate. Također biste trebali praviti česte pauze tijekom vožnje (pogotovo ako se osjećate umorno) kako biste udahnuli svjež zrak ili popili kavu. Ako je moguće, podijelite vozačke odgovornosti s drugim vozačem.
 • Također morate biti vrlo oprezni oko uzimanja lijekova koji mogu uzrokovati pospanost. Ako uzimate lijekove protiv prehlade ili antihistaminike, uvijek pročitajte upozorenja na naljepnici.

Uvijek privežite sigurnosni pojas. Vezivanjem sigurnosnog pojasa tijekom vožnje može smanjiti rizik od smrtnih ozljeda za putnike u dobi od 5 i više godina za 45%, a stopu umjerenih do ozbiljnih ozljeda smanjiti za 50%.

 • Vezivanje sigurnosnog pojasa sprječava izbacivanje putnika na ili kroz vjetrobransko staklo tijekom sudara, pomažući tako u sprječavanju slomljenih kostiju, teških trauma glave i mogućnosti udara drugog vozila.
 • Iako ponekad čujete zastrašujuće priče o ljudima koji su zarobljeni u svom automobilu zbog vezivanja sigurnosnog pojasa, ovo je anomalija i broji samo mali postotak nesreća. U velikoj većini nesreća sigurnosni pojas će vam ići u prilog.

Ostanite mirni i pribrani. Iako sjedenje u prometnoj gužvi ili suočavanje s lošim ponašanjem drugog vozača može biti izuzetno frustrirajuće, važno je ostati smiren tijekom vožnje. Ljutiti se ili uznemiriti samo će vam odvratiti pozornost i povećati vjerojatnost da učinite nešto opasno.

 • Izbjegavajte raditi bilo što što bi moglo pogoršati druge vozače, poput treptanja (blicanja) prednjih svjetala, zvučnog signala ili nepristojnih gesta rukama. Ovakvo ponašanje može omesti druge vozače i potencijalno izazvati nesreću. 
 • Ako drugi vozač učini nešto opasno ili agresivno djeluje prema vama, budite mirni i prepustite se drugom vozaču ili ih pustite da prođu pored vas. Što vam prije skrenu s puta, to bolje.

Pridržavajte se ograničenja brzine. Možda se čini očitim, ali poštivanje ograničenja brzine važan je dio sigurne vožnje. 

 • Imajte na umu da što je veća brzina, manje vremena imate za reagiranje na promet oko vas, a sudari će biti mnogo ozbiljniji ako se dogode velikom brzinom.
 • Za kraća putovanja brzom vožnjom uštedjet ćete samo nekoliko minuta vremena, ali uvelike povećava rizik od ozbiljne nesreće. Ako trebate stići negdje na vrijeme, samo otiđite ranije.

Slijedite pravilo tri sekunde. Vrlo je važno izbjegavati praćenje drugog automobila preblizu, jer vam to daje manje vremena za reakciju. Ukoliko vozač ispred vas odluči naglo kočiti ili skrenuti. Iz sigurnosnih razloga vozačima se savjetuje da zadrže udaljenost od tri sekunde između automobila i automobila ispred sebe.

 • Udaljenost se mjeri vremenom, a ne metrima (ili drugim mjernim jedinicama) jer može biti teško procijeniti udaljenost tijekom vožnje, a ono što se računa kao sigurna udaljenost varira ovisno o brzini.
 • Da biste prosudili najmanju sigurnu udaljenost prema pravilu od tri sekunde, odaberite nepokretni objekt uz rub ceste poput stupa svjetiljke ili poštanskog sandučića. Kad automobil ispred vas prođe ovaj objekt, počnite brojati sekunde – trebale bi proći najmanje tri sekunde prije nego što prođete isti objekt.

Budite posebno oprezni u lošim uvjetima vožnje. Biti dobar vozač uključuje prilagodbu vaše vožnje okolnim uvjetima – bilo da ste suočeni s lošim vremenskim uvjetima, lošom vidljivošću ili jednostavno vozite noću. 

 • Vožnja u lošim uvjetima zahtijeva da budete još oprezniji nego što biste to obično činili – trebali biste voziti sporije od dozvoljene brzine, održavati dodatni razmak između automobila i automobila ispred sebe i biti vrlo oprezni u zavojima.
 • Ako je mrak, magla ili kiša, ne zaboravite upaliti svjetla – morate biti vidljivi ako želite izbjeći da se netko sudari sa vama.
 • Ne zaboravite zaustaviti i očistiti zamagljene ili zaleđene prozore kako biste poboljšali vidljivost.
 • Naravno, najsigurnije je uopće izbjeći vožnju u lošim vremenskim uvjetima.

Budite oprezni prema ostalim vozačima. Tijekom vožnje nikada ne biste trebali pretpostaviti da će se svi ostali na cesti ponašati sigurno i odgovorno ili da će na situaciju reagirati na isti način kao i vi.

 • Kao rezultat toga, u svakom trenutku morate biti oprezni i svjesni svoje okoline te biti spremni odmah reagirati na ono što se događa oko vas. To je poznato kao obrambena vožnja.
 • Neke specifične loše prakse vožnje na koje treba pripaziti uključuju: propust u korištenju pokazivača, neočekivana promjena trake, iznenadno zaustavljanje, brza vožnja, zakretanje i zaostajanje.

Koristite ogledala i provjerite mrtve točke. Ne obraćajte pažnju samo na automobile i cestu ispred sebe – trebali biste manje-više neprestano skenirati pomoću ogledala kako biste promatrali automobile s obje strane i iza vas.

 • Međutim, svako vozilo ima mrtve točke – pa znajte gdje su vaši i napravite dopuštenja za druga vozila. Uvijek provjerite svoje slijepo mjesto gledajući preko ramena prije skretanja ili promjene trake.
 • Možete razmisliti i o zrcalu mrtve točke, ali imajte na umu da je sve u njemu mnogo manje nego što se čini.
 • Ne blokirajte svoj vid – izbjegavajte stavljati naljepnice na prozore ili objesiti labave predmete (poput krznenih kockica) s retrovizora.

Budite posebno oprezni u vožnji po ledu. Vožnja po ledu zahtijeva posebnu pažnju, pa evo nekoliko uputa:

 • Ako se iznenada nađete na ledu, nemojte naglo kočiti; mogli biste izgubiti svaku kontrolu. Ako morate usporiti, stavite vozilo u niži stupanj prijenosa i/ili lagano pritisnite kočnicu i upravljajte ravno.
 • Kada vozite po ledu, nemojte okretati upravljač. Ozbiljne nesreće često se dogode zimi, kada vozači okreću kotače na ledu. Okretanje kotača ima malo ili nimalo učinka, sve dok automobil ne prođe led i gume odjednom povrate vuču. Nakon što gume vrate vuču, vozilo će se nasilno skrenuti u stranu, potencijalno uzrokujući nesreću.

Koristite pokazivače smjera. Uvijek upotrijebite pokazivače smjera kako biste naznačili gdje i kada ćete se okrenuti. To ostalim vozačima daje vremena za reakciju – čineći to i najsigurnijom i najljubaznijom stvari.

 • Signalizirajte čim odlučite da želite skrenuti, a zatim potražite prostor u koji treba skrenuti, a ne obrnuto. To ostalim vozačima daje više vremena da vas primijete, a možda vam čak i otvori prostor.
 • Ta se pravila primjenjuju i kada mijenjate traku, jer iznenadno prebacivanje trake bez upozorenja vozača oko vas može biti vrlo opasno.

Budite oprezni u blizini kamiona. Kamioni su posebna opasnost; njihovi vozači ne mogu vidjeti druga vozila jednako dobro kao vi u automobilu.

 • Stoga je važno dati dodatni prostor kamionima – to možete učiniti poštujući pravilo od šest sekundi (umjesto tri sekunde) kada se vozite iza kamiona.
 • Budite izuzetno oprezni prilikom pretjecanja kamiona. Ako se dogodi nesreća između automobila i kamiona, vozač automobila bit će najugroženiji.

Nikad ne krećite na (ili kroz) crveno. Kada pokušate proći kroz crveno svjetlo, riskirate da će se drugi automobil sudariti sa vama.

 • Jednako je vjerojatno da bi pješak (možda dijete) mogao izaći na prijelaz, pokušavajući prijeći cestu.
 • Imajte na umu da je izuzetno teško drugom vozaču procijeniti koliko brzo vozite i hoćete se zaustaviti kad vam se približi.

Redovito provjeravajte ima li vaše vozilo kakvih problema. Redovito provjeravajte mehaničke značajke vašeg automobila, pazeći da provjeravate prednja i zadnja svjetla, kočnice i ovjes.

 • Kvar bilo koje od ovih komponenti može stvoriti opasnu situaciju tijekom vožnje.

Održavajte svoj automobil. Vodite računa o vremenskim intervalima servisa. Stanju pneumatika na vozilu i sl.

 • Računaju se i manje stvari. Promijenite metlice brisača vjetrobranskog stakla kad počnu provlačiti vjetrobransko staklo tijekom uporabe.
 • Također redovito punite spremnik za pranje vjetrobrana kako biste očistili blato ili ostatke s vjetrobranskog stakla.

Vodite računa o tlaku u gumama. To će pružiti najbolje prijanjanje na podlogu, veću kilometražu kilometražu i bolje performanse.

 • Pazite da je tlak u gumama ujednačen – neravnomjeran tlak može dovesti do loših performansi ili čak do ispuhavanja.
 • Zamijenite istrošene gume. Provjerite rezervni kotač kada provjeravate gume na vozilu.